11 Nisan 2012 Çarşamba

Plc kursu Plc Nedir

 Plc kursuna başlarken öncelikle Plc nedir, Plc kullanım alanları, Plc özellikleri gibi Plc hakkında genel tanımlamalar yapacağız.

Plc Nedir?


           PLC(Programmable Logic Controller) Programlanabilir Mantıksal Denetleyici olarak ifade edilir. Algılayıcılardan aldığı bilgiyi kendine verilen programa göre çok hızlı bir şekilde işleyen ve çıkışına aktaran bir mikroişlemci tabanlı cihazdır. PLC'ler otomasyon devrelerinde zaman rölesi, yardımcı röleler ve sayıcılar gibi kumanda elemanlarının yerine kullanılırlar. Plc' lerle  zamanlama, sayma, sıralama ve her türlü karmaşık işlemler yazılımla gerçekleştirilir. Plc' ler bu özelliklerinden dolayı otomasyon problemlerini hızlı ve güvenli bir şekilde çözmek için kullanılırlar. Plc hakkında şunu söylemek doğru bir tespit olacaktır, Plc özellikleri ve işlevsel fonksiyonları ile otomasyon sistemlerinin beynidir diyebiliriz. Plc hakkında bunları söylediğimize göre peki Plc nedir  yani Plc  özellikleri bakımından nasıl bir üstünlüğü yada bir avantaja sahiptir? Şimdi bunlara bakalım.


  Plc Özellikleri ve Avantajları

               Plc’ler marka ve modellerine göre bir çok yapısal özellikleri vardır. Biçok firma plc üretmektedir. Nekadar farklı şekil ve boyutlarda plc'ler olsada, plc'lerin çalışma prensipleri hep aynıdır.Eğer bir Plc cihazı kullanacaksanız, sisteminizin asgari gereksinimine uygun bir Plc kullanmanız gerekir. Aksi takdirde Plc maliyeti artacaktır. Plc özellikleri bu bakımdan  tespit edilmelidir. 
plc özelliklerinden belli başlı olanları sıralayalım.


Çalışma Gerilimi: Plc'nin çalışma voltaj değeri. Şebeke gerilimi yada düşük gerilimle çalışacaksa gerilim değeri belirlenip tercih buna göre yapılmalıdır  24V/220V olabilir.
Giriş Çıkış Gerilim Değerleri: Girişi oluşturan kontrol sinyallerinde kullanılacak gerilim ve girişte bağlı bulunan sensorların çıkış gerilim değerleri, çıkıştaki röle/kontaktör çalışma gerilimi gibi değerler, giriş-çıkış biriminin gerilim değerleri ile uyumlu olmalıdır. Örneğin 24V. Çıkışlı sensörün bağlanacağı bir plc’ ninde giriş gerilimi 24V. Olmalıdır.
Çıkış Birimi Tipi: Çıkış birimi röle çıkış yada yarı iletken çıkışlı olmak üzere iki türdür. Bu ihtiyaca uygun olan çıkış türü seçilmelidir.
Giriş ve çıkış sayıları: Sistemde bulunan kumanda cihazları ile kumanda edilecek alıcıların sayısına uygun giriş-çıkış adetli bir plc seçilmelidir.

Program Hafızası Boyutu: Sisteminizin basitliğine yada karmaşıklığına bağlı olarak büyüklüğü değişebilen Plc içine yüklenecek programının büyüklüğü arttıkça gerekli hafıza da buna bağlı olarak artış gösterir. Sisteminizde daha ileriyide gelişmeleride düşünerek ihtiyaç duyulan program büyüklüğünü belirlemeli ve seçilen cihaz hafızasına yükleme imkânının olup olmadığı dikkate alınmalıdır.
Giriş ve çıkış tipleri: Giriş ve çıkış birimlerinin analog-dijital olması da önemlidir. Eğer analog gerilim değerleri okunmayacak yada analog çıkış ile kontrol gerçekleştirilmeyecekse tüm giriş çıkışları dijital olan bir model seçilmelidir.
Zamanlayıcı-Sayıcı Adetleri: Plc’ nin dahili sayıcı ve zamanlayıcıları, programda bulunabilecek sayıcı ve zamanlayıcı sayılarını karşılamalıdır. Üst seviye modellerde genellikle bu sayı yeterli olurken küçük modellerde dikkat edilmesi gereken bir husustur.
Bağlanabilecek Harici Ünite Tipleri ve Sayısı: Cihaza bağlanabilecek maksimum giriş-çıkış ünitesi (adedi) ile analog giriş-çıkış modülü gibi ek modüllerin bağlanma kapasitesi de bilinmesi gerekenler arasındadır.








1 yorum:

  1. Merhabalar PLC üzerine yazınız için çok teşekkürler.
    Neredeyse tüm detayları ile açıklamışsınız.
    Benim sorum plc ile hava akış hızına bağlı bir otomasyon projesi gerçekleştirmek istiyorum ve ne tür bir sensör kullanmam gerektiğine karar veremedim

    http://www.otomasyonekipmanlari.com/Hava-basinc-anahtari,PR-40.html
    Burada hava basınç anahtarı

    http://www.otomasyonekipmanlari.com/Hava-fark-basinc-duyar-elemani,PR-35.html
    burada da duyar elemanı olarak belirtilmiş

    Hangisini kullanmam daha uygun olur
    Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil