20 Mayıs 2012 Pazar

PLC Programlama Yazılım Dilleri

Bu dersimizde PLC programlama yazılım dillerinden bahsedeceğiz.




                             Kontak Plan (LADDER Plan)

      Ladder plan, röle ve kontaktörlerlerle yapılan klasik kumanda devrelerinin çizimlerine benzeyen grafiksel bir programlama şeklidir. Ladder plan gerçek elektrik devrelerinde olduğu gibi bir enerji kaynağından kontaklar aracılığıyla akan enerjiyi sembolize etmek şeklinde kullanıcıya kolay gelebilecek bir programlamamantığına sahiptir. Ladder programında sol tarafta gösterilen dikey çizgi enerji kaynağını gösterir. Kapalı  kontaklar enerji akışına izin verirken açık kontaklar enerji akışına izin vermezler. Ladder plan yöntemi daha çok elektrik eğitimi almış kişiler ve yeni başlayanlar için uygundur. Şekil 2.2’de 
Ladder plan yöntemiyle yazılmış program örneği görülmektedir. 




                                    Fonkiyon Plan (FBD)  

 
       FBD yöntemi, lojik kapıların kullanımına dayanan ve şematik bir gösterim şekli sunan programlama  şeklidir. Burada kullanılan lojik semboller kutular  şeklinde gösterilir. Sembollerin sol tarafında giriş sinyalleri, sağ  tarafında ise çıkış sinyalleri bulunur. Bu yöntem dijital elektronik eğitimi almış kişilerce daha rahat kullanı labilir. Şekil 2.3’te FBD yöntemiyle yazılmış program örneği görülmektedir.






                                      Deyim Listesi (STL) 
 
 
       STL yönteminde PLC’nin türüne ve markasına göre aynı  işlevi gören fakat yazılım şeklinde küçük farklılıklar olan komutlar kullanılır. Bir komut yapılan işlemi belirten Mnemonic ve üzerinde işlem yapılan hafıza alanlarını  gösteren operantlardan oluşur. Bu yöntem cihazın, makina koduna en yakın gösterim  şekli olduğundan çok geniş programlama imkanları  sunar. STL yöntemi bilgisayar teknolojisine yatkın kişilere hitap eder.

      STL, FBD ve LADDER yöntemiyle yazılan programlar hatasız yazılmış ve derlenmiş olmak  şartıyla birbirinin stillerine dönüştürülebilir. Şekil 2.4’te STL yöntemiyle yazılmış  program örneği görülmektedir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder