18 Mayıs 2012 Cuma

Plc Programlama Mantığı

Bu dersimizde plc programlama mantığından bahsedeceğiz

                            PLC’de Program İşleme Mantığı 

       PLC çalışma (RUN) moduna alındığında ilk önceçıkış hafızası  
sıfırlanır. Sonra girişlere bağlı  bulunan sensör, buton, sınır anahtarı  vb. elemanlardan alınan sinyaller okunarak giriş hafızasına kaydedilir ve PLC’nin program hafızasına yüklenen kontrol programı  komutları   sırası  ile işletilir. Giriş değişkenlerine bağlı  olarak elde edilen sonuçlar çıkış hafızasına aktarılır. Çıkış hafızasındaki bilgiler PLC  çıkışlarına bağlanan iş elemanlarını çalıştıracak  şekilde çıkışlara aktarılır ve tekrar girişler okunur. Tüm bu işlemlerin gerçekleşmesi için geçen zamana bir tarama çevrimi adı  verilir. PLC’nin enerjisi kesilinceye kadar ya da STOP konumuna alınıncaya kadar tarama çevrimi sürekli olarak
tekrar eder. Bir tarama çevriminin süresi PLC çalışma hızına, kullanılan komutların niteliğine ve kontrol programının uzunlu ğuna göre değişir. Tipik olarak bir tarama çevrimi süresi 3ms ile 10 ms arasındadır. Eğer bu süre çok uzun olursa girişlerde meydana gelen çok kısa süreli sinyal değişiklikleri algılanamayabilir. Yani PLC 'nin hızı yavaş olursa PLC girişindeki anlık değişimleri algılayamaz ve PLC çıkışında bir değişme olmaz.






                            Lineer (Doğrusal) Programlama Mantığı 

       Doğrusal programlama, bütün komutların aynı  program alanına yazıldığı  bir programlama biçimidir. Komut yazılış sırasına göre yürütülür ve bir çevrim boyunca bütün komutlar işleme girer. Bu programlama biçiminde  program ana program ve alt programbiçiminde düzenlenir. Alt programlar ya ana programın program sonu komutundan ( END, MEND gibi ) sonra ya da özel bir alana yazılır.

       Doğrusal programlamada, bir alt programlamadan başka bir alt programın çağrıldığı  yapılar kullanılabilir. Ancak bu programlama kumanda sisteminintasarımını  ve izlenmesini zorlaştırdığı  için genellikle tercih edilmezler. 

       Ana programlamada yazılan komutlar genellikle alt programlarda kullanılabilir.Siemens S7- 200 PLC sınıfının programlanması  için geliştirilen “STEP 7-Micro/WIN V3.0” yeni versiyon yazılımında alt programlar, bu alt programlar için ayrılmış alanlara yazılmakta ve bu nedenle, daha önceki versiyonlarda kullanılan ana program sonu komutu ( MEND ) ve alt program komutu ( RET ), kesme alt program komutu ( RETI ) kullanılmamaktadır. Yinebu yazılımda S7–200 sınıfı yeni nesil işlemciler ( CPU 221, CPU 222, CPU 224 ve CPU 226 ) için alt program yapısal kullanıma uygun biçimde çalışmasını  sağlayacak özellikler artırılmıştır.





                                  Yapısal Programlama Mantığı 

      Yapısal programlama, büyük ölçekli programların işlevine göre parçalanarak ve aynı işlevi sağlayan işler için yalnız bir program parçasının kullanıldığı  bir programlama biçimidir. Siemens tarafın dan üretilen S5 sınıfı  PLC’leri programlamak için kullanılan STEP 5 ve yeni nesil S7 – 300/400 sınıfı PLC’leri programlamak için STEP 7 yazılımları  hem doğrusal hemde yapısal programlamaya uygun dillerdir. Örneğin STEP 5 dili verilen program organizasyon, program ve fonksiyon blokları  çeşitli işlevleri sağlayan program parçalarını  içerir. Bütün program blokları  birer alt program gibi dü şünülebilir. Kesme alt programları  için de yine tanımlanmış özel organizasyon blokları  kullanılır. Sistem programı organizasyon bloklarını  işletir. Organizasyon bloğuna yazılan atlama komutları  ile bir program çevriminde hangi blokların yürütüleceği belirlenir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder